Sluit menu

De Ziektewet is er voor werknemers die ziek uit dienst gaan bij hun werkgever. Dat gebeurt wanneer een tijdelijk contract afloopt of als iemand heeft gewerkt als uitzendkracht en ziek is. Zo krijgen zieke werknemers zonder baan toch een inkomen in de vorm van een uitkering.

Hoogte Ziektewet-uitkering

De Ziektewet-uitkering is 70% van het dagloon, maar nooit meer dan het maximale dagloon. Een jaar heeft 261 werkdagen. Om uw dagloon te berekenen, delen wij uw sv-loon van de referteperiode door 261. Dit is het gemiddelde aantal dagloondagen in 1 jaar. De uitkomst hiervan is uw dagloon. Eventuele periodes van onbetaald verlof tellen niet mee. Deze periodes hebben dus geen (verlagend) gevolg voor het dagloon.

Het dagloon per 1 januari 2023 is maximaal bruto 256,54 euro per dag, dit is wettelijk vastgesteld.

Wilt u meer informatie over de referteperiode of het dagloon lees dan de wetgeving rondom het dagloonbesluit

Geen vakantiegeld

De hoogte van het dagloon is inclusief 8% vakantiegeld. Dit betekent dat de Ziektewet geen vakantiegeld kent omdat dit al is meegenomen in het dagloon.

Inkomstenbelasting

Over de Ziektewet-uitkering is inkomstenbelasting verschuldigd. Heeft u meerdere inkomstenbronnen dan is raadzaam om de heffingskorting te laten toepassen bij de werkgever/ uitkering waar u het hoogste bruto bedrag krijgt. Na de intake ontvangt u het formulier loonheffingskorting per e-mail. U kunt daarmee aangeven of de heffingskorting wel of niet toegepast moet worden op uw Ziektewet-uitkering.

Wij sturen u ook inloggegevens voor het werknemersloket. In dit loket kunt u iedere maand uw uitkeringsoverzicht inzien zodat u weet wat er betaald is.

Toeslag

Wanneer uw uitkering onder het wettelijke bestaansminimum komt, heeft u mogelijk recht op een toeslag. U kunt deze aanvragen via UWV.

Ingangsdatum Ziektewet-uitkering

Meestal gaat de uitkering in op de dag nadat de werknemer ziek uit dienst is gegaan dan wel bij de ziekmelding van een uitzendkracht. Door een wijziging van de ABU CAO en de NBBU CAO (de CAO’s voor uitzendkrachten) per 1-7-2023, gaan uitzendkrachten bij ziekte niet meer op grond van het uitzendbeding uit dienst.

Uitzendkrachten blijven hierdoor in dienst tot het einde van de uitzendovereenkomst. Deze CAO is nog niet algemeen bindend verklaard, maar een aantal uitzendbureaus werken sinds dit jaar op deze manier. 

Er zijn tevens uitzonderingen. Lees hier meer over de wachtdagen.

Duur Ziektewet-uitkering

De maximale uitkeringsduur is 104 weken. Klik hier voor meer informatie over de duur en wanneer de Ziektewet-uitkering eindigt.

Betaaldata Ziektewet-uitkering

U ontvangt uw uitkering aan het einde van de maand en uiterlijk voor de 1e dag van de nieuwe maand.  

Hier vindt u een overzicht van de betaaldata van uw uitkering.

Bewindvoering en budgetbeheer

De situatie van budgetbeheer of bewindvoering heeft invloed op de Ziektewet-uitkering. Lees hier meer over.