Sluit menu

Werkgevers zijn verplicht hun werknemers in loondienst te verzekeren voor als zij ziek of arbeidsongeschikt worden. De werkgever betaalt de premie voor deze werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst.

De organisatie die kiest voor het eigenrisicodragerschap betaalt  minder premie aan de Belastingdienst. Als een werknemer dan ziek of arbeidsongeschikt wordt, betaalt niet UWV maar de werkgever de uitkering. En is niet het UWV, maar de werkgever verplicht om bijvoorbeeld de re-integratie te begeleiden en een juiste uitkeringenadministratie te voeren. 

Welke ZW-uitkeringen worden niet toegerekend aan de werkgever?

Niet elke ZW-uitkering valt onder het ZW-eigenrisicodragerschap. Bij de zogenaamde poortcontrole wordt gecontroleerd of de ZW-uitkering toerekenbaar is aan UWV of aan de eigenrisicodrager. De ZW-uitkeringen die vallen onder het UWV zijn:

  • No-risk polis

Medewerkers met een doelgroepstatus vallen onder een speciale regeling van de overheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans op werk te bieden. Deze zogenaamde no-riskpolis houdt in dat de loondoorbetalingsverplichting wordt gecompenseerd én de toerekenbaarheid van Ziektewet en WGA-uitkeringen vervalt. ZW Services controleert of ZW aanvraagt valt onder deze no-riskpolis.

  • Zwanger

Vrouwelijke medewerkers die ziek zijn als gevolg van zwangerschap en/of bevalling krijgen weliswaar hun loon of uitkering doorbetaald. Echter de kosten voor de werkgever worden gecompenseerd door de overheid. 

Regres

Ligt aan het verzuim een ongeval ten grondslag? Dan kan het zijn dat de ZW-eigenrisicodrager de kosten kan verhalen op een aansprakelijke derde partij.